Copertina

Foggia University

Location

Foggia

Customer

Universitá di Foggia

Description

Studio Speri was appointed as consultant for the management &coordination, final design, work supervision and safety coordination on site to the full refurbishment of the building “Former Hospital” located in Via Arpi, to house the headquarters of the Foggia Faculty of philosophy and letters. The amount of work was € 8,000,000 Euros. Completion is due before the end of the year.
The estate spreads over an entire block and includes several units (from 1300 to 1960), an internal courtyard and an outside garden. The complex also includes a church that isn’t in the scope of works. The entire complex, located in the historical centre of Foggia, occupies a total area of 4600m2 and has a total area of approximately 6500m2 distributed on three levels above ground plus one basement.
The distribution of the spaces, proposed provides:
a library/media room of 400 sq.m.; three classrooms with 36 seats, two with 30 seats, two with 40 and two with 60, and five classrooms from 50, 70, 80, 110 and 130 seats, for a total of more than 800 seats; one aula magna for 300 seats; a conference room for 50 seats; 7 workshops for a total area of 570sq.m.; a space dedicated to the offices of the Presidency and four locations for the different secretariats (teaching, students, departments) with a total area of about 170 sq.m..
All changes have been designed and executed in total respect of the existing buildings. Elevations were not changed except to demolished posthumous additions that have nothing to do with the original architecture. The Stone floors, wood and original spaces were recovered and restored to accommodate the new functions. This respect of the original building has been carried also during the site works. An example is the vaulted ceiling at the ground floor. The demolition of the plasters brought to light the technique used for the construction. Those elements were made by alternations between bricks and square blocks of sandstone put together with great precision. Considering that these spaces were part of the new library, it was decided to reinforce the original structure and restore the bottom surface with a special transparent resin to show the beauty of the original work.
Finally, while not mandatory for those buildings, it was possible to improve the thermal insulation of them and therefore allow energy savings. This improvement will enable substantial savings in the running costs of the buildings.

Related projects